Samen werken aan samenhang

20 januari 2025

‘Hoe werkt het nou bij NEN en hoe komt een norm tot stand?’ Dat zijn vragen die vaak gesteld worden. Zeker in het EGIZ-project, waar NEN een heel stelsel aan normen ontwikkelt in kader van de Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg – Wegiz. Een complex werkveld waar we samenwerken met het ministerie van VWS, partners uit het zorgveld en waar inmiddels ruim 300 leden meedenken in verschillende EGIZ-werkgroepen. Met deze serie columns geeft NEN graag een kijkje in de EGIZ-keuken.

Stel je eens voor dat je een restaurant hebt waar in de keuken tientallen koks naar hartenlust staan te kokerellen. Allemaal gedreven professionals die vol enthousiasme werken en een nieuwe menukaart willen samenstellen. Iedereen doet zijn best om van de meest verse ingrediënten een mooi en smakelijk gerecht te maken. Totdat opeens blijkt dat de voor-, hoofd- en nagerechten toch niet goed op elkaar zijn afgestemd, niet goed op elkaar aansluiten. Dat wil je als restaurant natuurlijk vermijden. Een goede menukaart is gevarieerd en bestaat uit gerechten die individueel sterk staan, maar ook een goede samenhang hebben met de andere gerechten op de kaart, zonder dat ze elkaar ‘overlappen’ of ‘in de weg zitten’.

De Programmaraad: samenhang creëren in een complex werkveld

Zoals het in een restaurant allemaal om eten draait, zo draait het binnen het NEN-EGIZ programma om generieke en specifieke normen voor de elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (EGIZ). Om nu te voorkomen dat er na verloop van tijd wel normen zijn voor het uitwisselen van die gegevens maar dat die normen niet goed met elkaar samenhangen, installeerde NEN in november 2020 de Programmaraad ‘Stelsel Normen en Standaarden Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg’. Doel van de Programmaraad is te komen tot een samenhangend stelsel van normen en standaarden op het gebied van EGIZ, oftewel de perfect uitgebalanceerde menukaart om gegevens in de zorg elektronisch uit te kunnen wisselen.

De uitdaging van samenhang tussen normen en standaarden

NEN wilde in de Programmaraad zoveel mogelijk belanghebbenden vertegenwoordigd hebben, maar bedacht daar ook bij dat het goed zou zijn ook een onafhankelijke voorzitter van de Programmaraad aan te stellen. Sinds januari van dit jaar is dat Olaf Wilders. En Olaf is onafhankelijk, maar bepaald niet onwennig in het veld van belanghebbenden. Hij was van april 2020 tot en met maart 2022 bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de directeur van het Programma, u voelt het al aankomen, Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg. En hij is bekend met de rol van voorzitter. Zo is hij ook voorzitter van de door NEN ingestelde Programmaraad voor het stelsel ‘Energieprestatie Gebouwen – EPG’.

“Ik wil met de Programmaraad bezig zijn met de inhoud. Als ik me ergens voor inzet dan ben ik betrokken en vind ik het noodzakelijk om me erin te verdiepen. Mijn eerdere ervaringen met EGIZ bij het Ministerie van VWS zijn hierbij natuurlijk ook een voordeel. Ik hou er wel van om de vaart er een beetje in te houden. Niet alles waar je lang over nadenkt of lang mee bezig bent wordt daardoor per definitie beter.”

Een blik vooruit: nationale en internationale ontwikkelingen

Ook kijkt Olaf met de Programmaraad wat verder vooruit: “Een belangrijke Europese wet voor data delen in de zorg zit er aan te komen; de European Health Data Space Act (EHDS). Dat betekent dat Europese regelgeving steeds meer van invloed wordt op wat er op nationaal niveau met het stelsel van normen en standaarden voor Elektronische gegevensuitwisseling in de toekomst gaat gebeuren. Ook hier wordt het dus belangrijk om een goede samenhang te vinden tussen de nationale en de Europese regelgeving.”

 

Lees hier ook de andere kijkjes in de keuken terug

Hoe NEN werkt aan toekomstbestendige zorg

It Kin Net – het belang van communicatie binnen EGIZ

EGIZ is niet sexy, maar wel spannend

Van Q’s gadgets naar NEN’s hulpmiddelen

Een kijkje in de keuken bij een van de NEN duizendpoten

Project onder de loep

De totstandkoming van de NEN 7540 BgZ

Communicatie als bindende kracht

Het ontstaan van normen in de zorg

Waarom NEN altijd neutraal moet blijven

Overige nieuwsberichten

Een kijkje in de EGIZ-keuken: alles over NEN 7542 en medicatiegegevens

28 april 2025

  ‘Hoe werkt het nou bij NEN en hoe komt een norm tot stand?’ Dat zijn vragen die vaak gesteld worden. Zeker in het EGIZ-project, waar NEN een heel stelsel aan normen ontwikkelt in kader van de Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg – Wegiz. Een complex werkveld waar we samenwerken met het ministerie van … Lees meer

Kennissessie Medicatiegegevens – Elektronische verwerking en uitwisseling van medicatiegegevens - NEN 7542

19 april 2025

Bent u betrokken bij het uitwisselen van medicatiegegevens in de zorg? Een betrouwbare en gestandaardiseerde gegevensoverdracht is essentieel om medicatieveiligheid te waarborgen en fouten te voorkomen. Tijdens deze kennissessie krijgt u inzicht in de norm NEN 7542, die een belangrijke rol speelt in de digitale uitwisseling van medicatiegegevens. Waarom deelnemen? NEN 7542 helpt zorgaanbieders en … Lees meer