Een kijkje in de keuken – bij een van de EGIZ duizendpoten.

20 juni 2024

‘Hoe werkt het nou bij NEN en hoe komt een norm tot stand?’ Dat zijn vragen die vaak gesteld worden. Zeker in het EGIZ-project, waar NEN een heel stelsel aan normen ontwikkelt in het kader van de Wegiz. Een complex werkveld waar we samenwerken met het ministerie van VWS, partners uit het zorgveld en waar inmiddels ruim 300 leden meedenken in verschillende EGIZ-werkgroepen. Met deze serie columns geeft NEN graag een kijkje in de EGIZ-keuken.

Stir it up

Het leuke van een Kijkje in de keuken is dat het steeds weer een verrassing is wie in welk potje staat te roeren en deze keer vallen we helemaal met onze neus in de geklaarde boter. Manon de Kok, de naam zegt het al, staat namelijk maar liefst in vijf verschillende potten te roeren. Natuurlijk niet in allemaal tegelijk, maar wel met veel aandacht, liefde en, niet onbelangrijk, op het juiste moment. You stir it when it’s hot. Als projectmedewerker zorgt Manon ervoor dat de werkzaamheden binnen de diverse werkgroepen op rolletjes blijven lopen. En werkgroepen daar is binnen het EGIZ-project bepaald geen gebrek aan, 14 werkgroepen zijn in de verschillende stadia van het maken van NEN-normen.

Rechterhand

Manon wat doet een projectmedewerker precies?

“Die fungeert als de rechterhand van de consultant die verantwoordelijk is voor de werkgroep. We plannen de vergaderingen en bereiden deze voor. Zorgen ervoor dat er van de vergadering een conceptverslag wordt gemaakt, bewaken de contracten en overeenkomsten en fungeren als vraagbaak voor de leden van de werkgroep of voor andere mensen die informatie willen hebben. We verlenen ondersteuning in woord en daad.”

Lekker vroeg beginnen

En bevalt dat?

Dat bevalt uitstekend. Ik heb de vrijheid om lekker vroeg te beginnen zodat ik in alle rust alvast mails kan afhandelen en daarna rustig gedurende de dag kan kijken wat er op me afkomt. We werken echt in teamverband en sparren ook vaak over hoe we zaken het beste kunnen oplossen. Het is leuk, afwisselend werk en het gaat natuurlijk ook echt ergens over. EGIZ gaat uiteindelijk over de zorg voor onze gezondheid, wat het extra interessant maakt. Ik vind het ook echt mooi om daar een bijdrage aan te leveren.”

Model organisatie

En komt het wel eens voor dat consultants voordringen omdat de ze werkzaamheden voor hun werkgroep het eerst geregeld willen hebben?

“Haha, nee dat ben ik nog niet tegengekomen. NEN is echt een modelorganisatie, en als organisatie die over de normen gaat, ligt de lat voor ons zelf natuurlijk ook hoog. We zijn goed in samenwerking, uiteraard moeten er wel eens prioriteiten worden gesteld, maar dat gaat altijd in goed overleg en maakt het werk eigenlijk alleen maar leuker. Wat ook scheelt, is dat we standaard werkwijzen hebben die voor elke werkgroep hetzelfde zijn. Bovendien hebben we regelmatig een intern EGIZ-overleg met de projectleiders”

Allemaal tevreden medewerkers dus. Blijf je nog even bij NEN?

“Jazeker! Ik werk hier nu zo’n anderhalf jaar en zit lekker op mijn plek. Ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk en ben hier nog lang niet uitgekeken. Laat mij nog maar een tijd lekker in al die potjes blijven roeren.”

Leer hier ook de andere kijkjes in de keuken terug

Project onder de loep

De totstandkoming van de NEN 7540 BgZ

Communicatie als bindende kracht

Het ontstaan van normen in de zorg

Waarom NEN altijd neutraal moet blijven

Overige nieuwsberichten

NEN EGIZ CONGRES

Ontdek de praktische betekenis van Wegiz-normen op het NEN-EGIZ Congres 'Samen de inhoud in'

11 juli 2024

Op 12 september vindt het NEN-EGIZ congres ‘Samen de inhoud in’ plaats in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Tijdens dit evenement krijgen deelnemers de kans om te ontdekken hoe Wegiz-normen zoals NEN 7510, NEN 7522 en NEN 7545 in de praktijk worden toegepast. Kennissessies en Interactieve Gesprekken Het congres biedt diverse interactieve kennissessies waarin experts uit … Lees meer

Webinar: vereisten voor EHR-informatiearchitectuur volgens ISO 18308

11 juli 2024

De recent heruitgegeven norm ISO 18308 is van cruciaal belang voor elk informatiemodel, semantische structuur, toegangscontrolemodel of eHealth-platform dat EHR-informatie beheert. Meld je aan voor dit informatieve webinar en ontdek de nieuwste vereisten voor de EHR-informatiearchitectuur. Waarom deelnemen? Ondersteuning ISO 13606-standaardenserie: Leer hoe de eisen van ISO 18308 de communicatie binnen de ISO 13606-standaardenserie versterken. … Lees meer

Herziening NEN 7510 deze zomer klaar voor publieke consultatieronde

20 juni 2024

Vakjargon is verleidelijk, maar beter vermijdelijk Het lijkt zo eenvoudig, je neemt een NEN-norm en legt die als een transparant vel over jouw organisatie. Vervolgens ga je alle vakjes afvinken en als er voldoende groene vinkjes zijn gezet dan ben je klaar om gecertificeerd te worden. Helaas werkt het in de praktijk net even anders. … Lees meer