Informatiebijeenkomst ontwikkeling normen Toestemming, Identificatie en Authenticatie en Lokalisatie

25 april 2022

Op 18 mei 2022 van 10.30 tot 12.00 uur organiseert NEN een online informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van drie nieuwe normen in het kader van elektronische gegevensuitwisseling in de zorg: ‘toestemming’, ‘identificatie & authenticatie’ en ‘lokalisatie’. Belanghebbende partijen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de informatiebijeenkomst.

De normen worden ontwikkeld in samenhang met de normen voor specifieke gegevensuitwisselingen in het kader van het Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz).

Om goede zorg te kunnen leveren, is het nodig dat gezondheidsgegevens van patiënten digitaal worden vastgelegd en kunnen worden uitgewisseld in het zorgnetwerk. Vanwege de verscheidenheid aan ICT-systemen in de zorg, is het belangrijk om generieke en functionele afspraken te maken over infrastructuur, applicaties en middelen.

Specifieke gegevensuitwisselingen
In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ontwikkelt NEN samen met partijen in het werkveld normen voor specifieke gegevensuitwisselingen. Zoals Elektronische verwerking en uitwisseling van gegevens voor het voorschrijven en ter hand stellen van medicatie,  Beeldbeschikbaarheid en Basisgegevensset Zorg (BgZ). Generieke functies zijn voor deze gegevensuitwisselingen noodzakelijke onderdelen voor het bereiken  van interoperabiliteit.

Daarom heeft het ministerie aan NEN gevraagd om samen met experts uit het veld te starten met het ontwikkelen van drie normen voor een eerste vier generieke functies. Vanuit de normcommissie ‘Informatievoorziening in de zorg’ beginnen verschillende werkgroepen met de volgende thema’s:

  1. Toestemming (van de patiënt)
  2. Identificatie & authenticatie (van de zorgverlener, zorgaanbieder en de patiënt)
  3. Lokalisatie (vindbaarheid van patiëntgegevens)

Aanmelden bijeenkomst

Tijdens de informatiebijeenkomst geven diverse sprekers, waaronder vertegenwoordigers van het ministerie van VWS en consultants van NEN, een uitgebreide toelichting op de drie normontwikkelingstrajecten. Naar verwachting starten de werkgroepen in juni 2022.

Aanmelden voor deze informatiebijeenkomst kan hier.

Meer informatie

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces kun je contact opnemen met Paul Vermeulen, telefoon 06-13 14 48 26 of via e-mailadres: paul.vermeulen@nen.nl

Overige nieuwsberichten

NEN 7540, signed, sealed and delivered!

16 april 2024

Hoewel de lancering van NEN 7540 begin maart geen grootse viering was, markeert het toch een belangrijke mijlpaal binnen de Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg. Deze nieuwe standaard is cruciaal voor het verbeteren van de interoperabiliteit binnen medisch specialistische zorginstellingen. In een interview voor de ICT & Health biedt Dr. Michiel Sprenger, voorzitter van … Lees meer

NEN-EGIZ op de Zorg & ict

11 april 2024

Vandaag markeert de laatste dag van onze aanwezigheid tijdens de Zorg & ICT in de Jaarbeurs in Utrecht. We hebben al boeiende sessies mogen verzorgen in ons theater, variërend van de opkomst van normen voor AI tot informatiebeveiliging in de zorg volgens de NEN 7510-standaard, en een update over NEN-Egiz-normen en certificatie. Vanmiddag om 15:00 … Lees meer

Webinar NEN normen voor generieke functies nu terug te kijken

28 maart 2024

Na een boeiende live uitzending generieke functies en normen in de zorg, is het nu mogelijk om de uitzending terug te kijken. In het licht van de snel naderende veranderingen in de zorg, heeft de recente uitvoeringsovereenkomst nogmaals benadrukt dat digitalisering een van de pijlers is waarop de toekomst van de zorg rust. Deze overeenkomst, … Lees meer