Terugblik NEN-EGIZ congres ‘Samen vooruit met Wegiz’

14 september 2023

Op 14 september vond het NEN-EGIZ congres voor de tweede keer plaats, deze keer in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De opening van het congres werd verzorgd door Stefan Meeusen, de kersverse Algemeen Directeur van NEN.

Plenaire sessie 

Een aantal vooraanstaande sprekers, waaronder Ruud de Waal (CMIO), Carla Meeuwis (Rijnstate Ziekenhuis), David Baden (NVSHA) en Marcel Heldoorn (Patiëntenfederatie NL), deelden inzichten in de essentiële rol van Wegiz in de zorgsector. Dagvoorzitter Sylvia Veereschild prees hen als echte pioniers. “Om tekorten aan zorgpersoneel te voorkomen, is het noodzakelijk om de administratieve lasten te verminderen, en Wegiz biedt hierbij ondersteuning,” voegde Ruud eraan toe.

Theo Hooghiemstra (Hooghiemstra & Partners), William Goossen (Result4Care) en Albert Vlug (VZVZ) spraken over de ontwikkeling van normen. Theo Hooghiemstra riep iedereen op om bij te dragen, waardoor het proces sneller verloopt. Vervolgens namen Dick Hortensius (NEN), Mark de Lange (VWS), Walter Kraan (Nictiz) en Theo Peters (CGM, NedXis) het podium om inzichten te delen over de impact van testen en toetsen. Dick benadrukte dat certificering zorgt voor vertrouwen, een van de centrale thema’s van deze dag. Max Nederkoorn (VWS), Esther Peelen (Nictiz) en Maud Damme (NEN) belichtten Europese ontwikkelingen op het gebied van EHDS.

Workshops

Het congres omvatte boeiende workshops onder leiding van experts zoals Laura van Essen en Esther Spaans (VWS), Shirin Golyardi (NEN), Margo van der Gaag (ZIN), Sigrid Jansen (Nictiz), Mirjam van der Gugten (NEN), Nicoline Krijger (NEN) en Mark de Lange (VWS). Onderwerpen als wettelijk verplichte gegevensuitwisseling, de samenhang tussen Wegiz, kwaliteitsstandaard, NEN-normen en informatiestandaarden, en de implementatie van EGIZ-normen werden behandeld.

Ernst Kuipers (minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) sloot het congres af met een krachtige oproep tot voortdurende samenwerking, omdat Wegiz uiteindelijk zal bijdragen aan minder administratieve lasten en druk in de zorg.

Bekijk hier een impressie van de dag:

 

Overige nieuwsberichten

Ministerie van Volksgezondheid start campagne voor toestemming delen medische gegevens

28 november 2023

Zorgverleners staan klaar om jou snel en efficiënt te helpen in noodsituaties, maar daarvoor hebben ze jouw toestemming nodig om toegang te krijgen tot medische gegevens. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is daarom een campagne gestart om het belang van het geven van toestemming voor het delen van medische informatie te benadrukken. In … Lees meer

Verbeterde zorgprivacy: NEN 7513 tot 15 november open voor commentaar

31 oktober 2023

Privacy & Informatie (P&I) heeft onlangs een artikel gepubliceerd over de herziene NEN 7513. NEN 7513 stelt eisen aan hoe we omgaan met persoonlijke gegevens in de zorg. De norm biedt aanwijzingen voor zorgaanbieders rondom het loggen van informatie. Voor ontwikkelaars van informatiesystemen schrijft NEN 7513 eisen aan hun softwaresystemen voor. Beer Franken, lid van … Lees meer

Veilige mail en chatapplicaties

Technische afspraak NTA 7516:2019 wordt herzien door een nieuwe werkgroep

20 oktober 2023

Begin 2024 start NEN, in opdracht van het ministerie van VWS, met de herziening van de NTA 7516:2019 – Eisen voor veilige e-mail en chatapplicaties (uitwisseling van ad-hocberichten met persoonlijke gezondheidsinformatie) en de ontwikkeling van twee technische afspraken documenten (NTA’s). De huidige NTA 7516 wordt omgezet in een NEN-norm voor Veilige mail en chatapplicaties.   … Lees meer