Terugblik NEN-EGIZ congres ‘Samen vooruit met Wegiz’

14 september 2023

Op 14 september vond het NEN-EGIZ congres voor de tweede keer plaats, deze keer in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De opening van het congres werd verzorgd door Stefan Meeusen, de kersverse Algemeen Directeur van NEN.

Plenaire sessie 

Een aantal vooraanstaande sprekers, waaronder Ruud de Waal (CMIO), Carla Meeuwis (Rijnstate Ziekenhuis), David Baden (NVSHA) en Marcel Heldoorn (Patiëntenfederatie NL), deelden inzichten in de essentiële rol van Wegiz in de zorgsector. Dagvoorzitter Sylvia Veereschild prees hen als echte pioniers. “Om tekorten aan zorgpersoneel te voorkomen, is het noodzakelijk om de administratieve lasten te verminderen, en Wegiz biedt hierbij ondersteuning,” voegde Ruud eraan toe.

Theo Hooghiemstra (Hooghiemstra & Partners), William Goossen (Result4Care) en Albert Vlug (VZVZ) spraken over de ontwikkeling van normen. Theo Hooghiemstra riep iedereen op om bij te dragen, waardoor het proces sneller verloopt. Vervolgens namen Dick Hortensius (NEN), Mark de Lange (VWS), Walter Kraan (Nictiz) en Theo Peters (CGM, NedXis) het podium om inzichten te delen over de impact van testen en toetsen. Dick benadrukte dat certificering zorgt voor vertrouwen, een van de centrale thema’s van deze dag. Max Nederkoorn (VWS), Esther Peelen (Nictiz) en Maud Damme (NEN) belichtten Europese ontwikkelingen op het gebied van EHDS.

Workshops

Het congres omvatte boeiende workshops onder leiding van experts zoals Laura van Essen en Esther Spaans (VWS), Shirin Golyardi (NEN), Margo van der Gaag (ZIN), Sigrid Jansen (Nictiz), Mirjam van der Gugten (NEN), Nicoline Krijger (NEN) en Mark de Lange (VWS). Onderwerpen als wettelijk verplichte gegevensuitwisseling, de samenhang tussen Wegiz, kwaliteitsstandaard, NEN-normen en informatiestandaarden, en de implementatie van EGIZ-normen werden behandeld.

Ernst Kuipers (minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) sloot het congres af met een krachtige oproep tot voortdurende samenwerking, omdat Wegiz uiteindelijk zal bijdragen aan minder administratieve lasten en druk in de zorg.

Bekijk hier een impressie van de dag:

 

Overige nieuwsberichten

Een kijkje in de keuken bij NEN-EGIZ: project onder de loep

23 mei 2024

‘Hoe werkt het nou bij NEN en hoe komt een norm tot stand?’ Dat zijn vragen die vaak gesteld worden. Zeker in het EGIZ project, waar NEN een heel stelsel aan normen ontwikkelt in het kader van de Wegiz. Een complex werkveld waar we samenwerken met het ministerie van VWS, partners uit het zorgveld en … Lees meer

Werkgroep NTA 7532 Technische afspraken voor Veilige chatapplicaties gaat 10 juli van start

21 mei 2024

Per 10 juli 2024 gaat de NEN-werkgroep ‘NTA 7532 voor Veilige chatapplicaties’ van start. De NTA 7532 stelt technische eisen aan veilige chatapplicaties voor uitwisseling van ad-hoc berichten met persoonlijke gezondheidsinformatie. De NTA 7532 wordt daarmee een specifiek onderdeel van de bredere herziening van de ‘NTA 7516:2019 – Eisen voor veilige e-mail en chatapplicaties’. De … Lees meer

Download nu de presentaties van de Zorg & ICT Beurs 2023

2 mei 2024

De presentaties die namens NEN zijn gegeven tijdens de Zorg & ICT Beurs van 9-11 april 2023 in de Jaarbeurs Utrecht, zijn nu beschikbaar om te downloaden.   Dinsdag 9 april  NEN Normen en Certificering – Lysette Meuleman en Shirin Golyardi NEN 7510 – Lysette Meuleman en Rene Gouwens   Woensdag 10 april AI in … Lees meer