Terugblik NEN-congres ‘Samen vooruit met Wegiz’

14 september 2022

Dinsdag 13 september 2022 kwamen onder andere zorgprofessionals, ICT-leveranciers, beleidsmakers, zorgverzekeraars, en certificerende instellingen samen bij het NEN-congres ‘Samen vooruit met Wegiz’. “Als we het allemaal eens zijn dat elektronische gegevensuitwisseling er moet komen, waarom doen we dat dan niet?” vraagt Hans Kazàn die de patiënt vertegenwoordigt tijdens het congres. Hij woont in Spanje waar zijn patiëntendossier in een app op zijn mobiele telefoon staat.

Sylvia Veereschild, de dagvoorzitter, neemt het publiek mee in de complexiteit van elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Centraal staat de samenhang tussen normen en standaarden in relatie tot de Wegiz. Ook wordt de relatie van de Wegiz met de European Health Data Space (EHDS) toegelicht. Sylvia Veereschild doet een oproep aan het zorgveld om mee te werken aan de ontwikkeling van de normen. Zoals Gerard Rohaan, directeur NEN, zei bij de opening van het congres, ‘Samenwerken lukt alleen als we elkaar opzoeken’.

Zie hieronder een impressie van de dag.

De Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) verplicht straks dat gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders elektronisch verloopt. De Wegiz is nu nog een wetsvoorstel. Het is aangeboden aan de Tweede Kamer, die het 14 september 2022  behandelt.

 

Overige nieuwsberichten

Tweede Kamer stemt unaniem vóór Wegiz

27 september 2022

De Tweede Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel voor de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) unaniem aangenomen. VWS-minister Ernst Kuipers: ‘Met deze wet gaan we ervoor zorgen dat verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren, zodat zorgverleners eenvoudig gegevens met elkaar kunnen delen en zo beter en sneller hun patiënt kunnen helpen. Op naar meer … Lees meer

Informatiebijeenkomst norm ‘Gegevensuitwisseling in de zorg - elektronische verwerking en uitwisseling van medicatiegegevens’

20 september 2022

NEN start dit najaar met de ontwikkeling van NEN 7542 ‘Gegevensuitwisseling in de zorg – elektronische verwerking en uitwisseling van medicatiegegevens’. NEN nodigt betrokken partijen uit om deel te nemen aan deze ontwikkeling. Het traject start op 31 oktober 2022 met een informatiebijeenkomst en eindigt met de publicatie van de norm, naar verwachting in het … Lees meer

Minister Kuipers aanwezig op NEN congres over Wegiz

3 augustus 2022

Met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) organiseert het Nederlands Normalisatie instituut (NEN) hét congres over Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg: Samen vooruit met Wegiz. Patiëntvertegenwoordigers, zorgaanbieders en zorgprofessionals, spelers op de zorg ICT markt, verzekeraars, certificerende instellingen en overheid zijn allen van harte uitgenodigd op 13 september in het Muntgebouw in Utrecht. … Lees meer