Terugblik NEN-congres ‘Samen vooruit met Wegiz’

14 september 2022

Dinsdag 13 september 2022 kwamen onder andere zorgprofessionals, ICT-leveranciers, beleidsmakers, zorgverzekeraars, en certificerende instellingen samen bij het NEN-congres ‘Samen vooruit met Wegiz’. “Als we het allemaal eens zijn dat elektronische gegevensuitwisseling er moet komen, waarom doen we dat dan niet?” vraagt Hans Kazàn die de patiënt vertegenwoordigt tijdens het congres. Hij woont in Spanje waar zijn patiëntendossier in een app op zijn mobiele telefoon staat.

Sylvia Veereschild, de dagvoorzitter, neemt het publiek mee in de complexiteit van elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Centraal staat de samenhang tussen normen en standaarden in relatie tot de Wegiz. Ook wordt de relatie van de Wegiz met de European Health Data Space (EHDS) toegelicht. Sylvia Veereschild doet een oproep aan het zorgveld om mee te werken aan de ontwikkeling van de normen. Zoals Gerard Rohaan, directeur NEN, zei bij de opening van het congres, ‘Samenwerken lukt alleen als we elkaar opzoeken’.

Zie hieronder een impressie van de dag.

De Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) verplicht straks dat gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders elektronisch verloopt. De Wegiz is nu nog een wetsvoorstel. Het is aangeboden aan de Tweede Kamer, die het 14 september 2022  behandelt.

 

Overige nieuwsberichten

Informatiebijeenkomsten terugkijken

27 januari 2023

Op onze site kunnen de informatiebijeenkomsten van NEN 7545 ‘Gegevensuitwisseling in de zorg – verpleegkundige overdracht’  en de informatiebijeenkomst van over NEN 7540 ‘BgZ uitwisseling tussen instellingen voor medisch specialistische zorg’ teruggekeken worden. Ook de meest gestelde vragen tijdens deze informatiebijeenkomsten kunt u nalezen op onze FaQ site. Experts hebben deze vragen beantwoord.

Informatiebijeenkomst over norm ‘Gegevensuitwisseling in de zorg – verpleegkundige overdracht’

2 december 2022

NEN start eind januari 2023 met de ontwikkeling van NEN 7545 ‘Gegevensuitwisseling in de zorg – verpleegkundige overdracht’. NEN nodigt betrokken partijen uit om mee te doen. Het traject start op 12 januari 2023 met een informatiebijeenkomst en eindigt met de publicatie van de norm, naar verwachting medio 2024. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan tot … Lees meer

Kamerbrief juridische impactanalyse Wegiz

23 november 2022

VWS-minister Ernst Kuipers heeft gisteren een brief aan de Eerste en Tweede Kamer gestuurd over de concept-verordening European Health Data Space (EHDS) en de impact daarvan op het wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Zie ook dit nieuwsbericht. In deze brief wordt onder meer aandacht besteed aan de wijze waarop binnen de Wegiz en … Lees meer