Informatiebijeenkomst ontwikkeling normen ‘toestemming’, ‘identificatie & authenticatie’ en ‘lokalisatie’ voor de zorgsector

25 april 2022

Op 18 mei 2022 van 10.30 tot 12.00 uur organiseert NEN een online informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van drie nieuwe normen in het kader van elektronische gegevensuitwisseling in de zorg: ‘toestemming’, ‘identificatie & authenticatie’ en ‘lokalisatie’. Belanghebbende partijen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de informatiebijeenkomst.

De normen worden ontwikkeld in samenhang met de normen voor specifieke gegevensuitwisselingen in het kader van het Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz).

Om goede zorg te kunnen leveren, is het nodig dat gezondheidsgegevens van patiënten digitaal worden vastgelegd en kunnen worden uitgewisseld in het zorgnetwerk. Vanwege de verscheidenheid aan ICT-systemen in de zorg, is het belangrijk om generieke en functionele afspraken te maken over infrastructuur, applicaties en middelen.

Specifieke gegevensuitwisselingen
In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ontwikkelt NEN samen met partijen in het werkveld normen voor specifieke gegevensuitwisselingen. Zoals Elektronische verwerking en uitwisseling van gegevens voor het voorschrijven en ter hand stellen van medicatie,  Beeldbeschikbaarheid en Basisgegevensset Zorg (BgZ). Generieke functies zijn voor deze gegevensuitwisselingen noodzakelijke onderdelen voor het bereiken  van interoperabiliteit.

Daarom heeft het ministerie aan NEN gevraagd om samen met experts uit het veld te starten met het ontwikkelen van drie normen voor een eerste vier generieke functies. Vanuit de normcommissie ‘Informatievoorziening in de zorg’ beginnen verschillende werkgroepen met de volgende thema’s:

  1. Toestemming (van de patiënt)
  2. Identificatie & authenticatie (van de zorgverlener, zorgaanbieder en de patiënt)
  3. Lokalisatie (vindbaarheid van patiëntgegevens)

Aanmelden bijeenkomst

Tijdens de informatiebijeenkomst geven diverse sprekers, waaronder vertegenwoordigers van het ministerie van VWS en consultants van NEN, een uitgebreide toelichting op de drie normontwikkelingstrajecten. Naar verwachting starten de werkgroepen in juni 2022.

Aanmelden voor deze informatiebijeenkomst kan hier.

Meer informatie

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met Paul Vermeulen, telefoon 06-13 14 48 26 of via e-mailadres: paul.vermeulen@nen.nl

Overige nieuwsberichten

Informatiebijeenkomst ontwikkeling normen voor generieke functies

19 mei 2022

Op 18 mei 2022 organiseerde NEN een informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van normen voor generieke functies. In het kader van de wet Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) ontwikkelen we nieuwe normen bij specifieke gegevensuitwisselingen zoals beeldbeschikbaarheid of digitaal receptenverkeer. Sommige functies komen in alle of in ieder geval in meerdere gegevensuitwisselingen terug, de zogenaamde generieke functies. … Lees meer

Aanmelden deelname werkgroepen

15 mei 2022

Aanmelden deelname werkgroepen In opdracht van het ministerie van VWS starten medio 2022 drie NEN-werkgroepen met de ontwikkeling van de volgende normen: Toestemming Identificatie & authenticatie Lokalisatie De normen worden ontwikkeld in samenhang met de normen voor specifieke gegevensuitwisselingen in het kader van Wegiz (Wetsvoorstel Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg), zoals elektronische verwerking en uitwisseling … Lees meer

Coalitie Beeldbeschikbaarheid op congres ICT&health

13 mei 2022

Artikel van www.gegevensuitwisselingindezorg.nl Op maandag 9 mei was in theater Amare in Den Haag het (jaarlijkse) congres van ICT&health over de toekomst van de zorg. Het VWS-programma Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (Egiz) presenteerden de Coalitie Beeldbeschikbaarheid, een samenwerking van partijen die werken aan landelijke beschikbaarheid van radiologiebeelden. In de plenaire openingssessie van het congres … Lees meer