Bezoek de lezingen van NEN tijdens Zorg & ICT van 2 tot en met 4 november

15 oktober 2021

Eindelijk kunnen we elkaar weer live spreken en ontmoeten! Op 2, 3 en 4 november vindt de Zorg & ICT vakbeurs plaats in de Jaarbeurs te Utrecht. NEN-EGIZ is ook aanwezig en geeft elke dag een lezing.

Thema ‘Keep up the change’

Hét thema waar alles om draait tijdens Zorg & ICT heet ‘Keep up the change’. Het transformeren en digitaliseren van de zorg met ICT-toepassingen is een grote uitdaging en absolute must voor zowel de zorgverlener als patiënt. Subthema’s rondom digitale zorg die aan bod komen zijn ‘juiste zorg op de juiste plek’, ‘gegevensuitwisseling’, ‘datagedreven zorg’, ‘zorgplatformen & regiosamenwerking’ en ‘opschaling en implementatie van innovatie’.

Programma

Tijdens Zorg & ICT is er veel aandacht voor de laatste ontwikkelingen en innovaties die bijdragen aan de transformatie naar een duurzame en toekomstbestendige zorg. Er wordt kennis gedeeld rondom actuele vraagstukken en ervaringen uitgewisseld tussen zowel vakgenoten onderling als exposanten en sprekers.

NEN verzorgt elke dag een lezing, het programma is als volgt:

 • Samenhang wet, normen, standaarden en certificatie Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (EGIZ)
  2 november | van 11.30 tot 12.00 uur.
  In deze lezing nemen we u mee in de wereld van (W)EGIZ: de wet die in de maak is en de normen en standaarden die worden ontwikkeld. Ook het onderwerp certificatie passeert de revue. Hoe zit het precies en wat kunt u de komende tijd verwachten? En waar kunt u zelf invloed uitoefenen?
 • Certificaten voor Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (EGIZ)
  3 november | van 11.30 tot 12.00 uur. 
  In het concept voorstel van de ‘Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg’ wordt aangegeven dat informatietechnologieproducten of -diensten moeten zijn voorzien van een certificaat. Het certificaat moet worden verleend door een certificerende instelling. Hoe werkt het certificatiesysteem precies en wat houdt straks een certificaat in? En welke rol speelt NEN hierbij? In deze lezing geven we antwoord op deze en meer vragen.
 • ISO-document voor Health- en wellnessapps
  4 november | 11.00 tot 11.15 uur. 
  Van het tellen van calorieën, tot het opsporen van COVID-19, er zijn duizenden gezondheids-apps op de markt. En het aantal groeit. Veel apps hebben toegang tot gevoelige persoonlijke informatie, terwijl andere advies geven dat niet altijd wordt ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Om de kwaliteit en betrouwbaarheid van dergelijke apps goed te kunnen beoordelen, is onlangs een ISO Technische Specificatie gepubliceerd. De TS presenteert een lijst met 81 vragen. De antwoorden geven aanleiding tot een kleurlabel, vergelijkbaar met het energielabel waaraan gebruikers van apps en ook zorgverleners kunnen zien hoe de app scoort op de onderwerpen: Healthy and safe, usability, data security and robustness. In deze lezing praten we u graag bij over de huidige ontwikkelingen.

HIER kunt u zich opgeven voor de lezingen op de beurs. De beurs is te bezoeken van 9:30 – 16:30 uur. Wij zien u graag!

 

Overige nieuwsberichten

Programma webinar 'EGIZ, werk in uitvoering - de samenhang' op 14 December 2021

8 december 2021

10:30 Brede context gegevensuitwisseling in de zorg In welke context speelt gegevensuitwisseling in de zorg zich af in Nederland en hoe verhoudt zich dit tot internationale ontwikkelingen? Wat is de huidige stand van zaken rond het wetsvoorstel Wegiz? De host van het webinar ‘Erik Peekel’ opent het webinar in gesprek met: Ron Roozendaal                  Ministerie van … Lees meer

Terugblik op de lezingen Zorg & ICT vakbeurs

22 november 2021

Op 2, 3 en 4 november was NEN aanwezig met een stand op de Zorg & ICT vakbeurs in de Jaarbeurs. NEN heeft partijen geïnformeerd over de rol van normalisatie, certificatie en de lopende normontwikkeltrajecten. Hierbij was er met name aandacht voor normen en certificatieschema’s die onder de Wet Elektronische Gegevens Uitwisseling in de Zorg … Lees meer

Werkgroep ‘Normen voor generieke functies’ van start

18 oktober 2021

De werkgroep ‘Normen voor generieke functies’ start op 2 november met een plan van aanpak. De werkgroep werkt aan normen voor generieke functies voor interoperabiliteit en gegevensuitwisseling in de zorg. Om interoperabiliteit te bereiken, is het noodzakelijk om voor generieke functies eenduidige afspraken over taal en techniek vast te leggen. NEN ontwikkelt hiervoor een set … Lees meer