Het wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling is door de minister van Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark, ingediend in de ministerraad en aangenomen. Deze wet maakt het verplicht voor zorgverleners om in de toekomst gegevens elektronisch uit te wisselen. Het wetsvoorstel gaat nu door naar de Tweede Kamer.
Initiatief van de zorg
Het verzoek om een dergelijke wet komt uit de zorgsector zelf. In 2018 is er aan de toenmalige minister Bruins een verzoek gedaan om de regie te pakken om elektronische gegevensuitwisseling te versnellen. Nu gebeurt dat op allerlei verschillende manieren, ook vaak handmatig, waardoor er een te groot risico is op het verkeerd overnemen van patiëntgegevens. Met alle gevolgen van dien! Bijvoorbeeld doublures bij onderzoeken of vermijdbare fouten van medische specialisten.
Zelfde taal, zelfde techniek
Het is belangrijk dat alle betrokkenen in een medisch traject dezelfde gegevens en vaktermen gebruiken. Nu kan het voorkomen dat een verpleger ‘bb’ interpreteert als ‘bovenbeen’ terwijl de arts ‘bovenbuik’ heeft bedoeld. Eenheid van taal zorgt ervoor dat deze misverstanden niet meer voorkomen. Hetzelfde geldt voor de techniek. Alle ict-systemen moeten in staat zijn met elkaar te communiceren. Het is niet nodig dat alle zorgverleners hetzelfde systeem gebruiken, maar wel dat deze systemen onderling foutloos kunnen communiceren en één taal spreken. De wet voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg moet bewerkstelligen dat dit in de toekomst ook daadwerkelijk wordt gedaan.
Opdracht aan NEN
In opdracht van het Ministerie van VWS gaat NEN, samen met het zorgveld, NEN-normen en certificatieschema’s ontwikkelen. Deze normen zullen de eisen beschrijven, die aan taal en techniek moeten worden gesteld, voor het digitaal uitwisselen van patiëntgegevens. Certificerende instellingen gaan toetsen of aan de eisen van de normen wordt voldaan.